Katolíci dnes slávia sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie

08.12.2012 Bratislava

Bratislava 8. decembra (TASR) - Sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý je v katolíckej cirkvi prikázaným sviatkom, slávia dnes veriaci.

V Kostole Najsvätejšej Trojice v Bratislave sa dnes uskutočnila tradičná svätá omša spojená so zasvätením Bratislavy Panne Márii. Začala sa v sobotu o 10.30 h a jej hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Náuka o nepoškvrnenom počatí Panny Márie učí, že vďaka jej slobodnému "staň sa" sa mohol vteliť Boží syn Ježiš Kristus. Hovorí, že Panna Mária bola pri počatí v živote svojej matky sv. Anny uchránená od dedičného hriechu. Boh otec tak v Panne Márii pripravil pre svojho syna matku, ktorá by bola preňho dôstojným príbytkom. Cez archanjela Gabriela ju požiadal o jej slobodný súhlas s jeho plánom.

Sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie sa začal v cirkvi sláviť v ôsmom storočí na Východe a o sto rokov neskôr na Západe. V 10. storočí sa slávil v Normandii, odkiaľ sa preniesol do Anglicka. Postupne sa rozširoval, aj keď vyvolával rôzne diskusie a rozporuplné názory.

V 17. storočí Rímska inkvizícia (neskoršie Sväté ofícium, dnešná Kongregácia pre náuku viery) zakázala používať výraz Nepoškvrnené počatie. Obľuba tohto sviatku však rástla a pápež Klement XI. v roku 1708 nariadil, že bude záväzný pre celú cirkev. Ale až pápež Gregor XVI. (1831-1846) bol priaznivo naklonený vyhláseniu dogmy, ale pre opozíciu katolíckych kruhov z Nemecka, Francúzska a Anglicka nemohol svoj úmysel uskutočniť. Napokon jeho nástupca Pius IX. konečne dogmu o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie vyhlásil napriek mnohým námietkam aj zo strany biskupov, ktorí tvrdili, že to nie je potrebné ani vhodné. S teologickými dôvodmi náuky o Nepoškvrnenom počatí nesúhlasili ani niektorí z najväčších učiteľov cirkvi ako napríklad sv. Tomáš Akvinský či sv. Bernard z Clairvaux. Vyhlásenie o dogme okamžite odsúdili niektorí pravoslávni, anglikánski, luteránski a kalvínski teológovia.

Nepoškvrnené počatie Panny Márie je v katolíckej cirkvi jedným z mnohých mariánskych sviatkov počas roka.
 

Vyberte región